~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Wednesday, August 27, 2008

Bagaimana sebenarnya mengabdikan diri kepada Allah yang Maha Agung?

Assalamualaikum sahabat, adik2 dan anak2 yang masih mencari2 erti kehidupan..


Alhamdulillah setelah kita mengetahui untuk apa kita diwujudkan disini dan siapa kita sebenar-benarnya, iaitu kita ini hanya hamba kepada Allah Azzawajalla, Tuhan yang Maha Agong dan Maha Suci. Dan sesungguhnya kita ini bukan hamba kepada suami, bukan hamba kepada anak2, bukan hamba kepada nafsu, bukan hamba kepada dunia...

**Marilah sahabat2 kita menjadi hamba kepada Yang Maha Pengasih, Yang Maha Pemberi dan Yang Maha Kaya. Sesungguhnya menjadi hamba kepada dunia dan manusia, kita akan dihina, dilekehkan, dizalimi dan dianiayai, tetapi hamba kepada Allah sesungguhnya akan mendapat kasih sayang yang melimpah ruah, perlindunganNya, CintaNya yang tidak pernah padam, rezeki yang yang tidak mengenal siapa.

Tetapi bagaimana untuk menjadi hamba Allah dan bagaimana yang dikatakan pengabdian itu sebenarnya? Selama ini kita disempitkan dengan pengabdian yang terlalu sempit seperti solat, puasa, zakat dan haji, tetapi sesungguhnya insan2 yang ku sayangi sekalian, pengabdian yang sebenarnya adalah apabila kita melakukan tugas khalifah di atas muka bumi ini, seperti dalam firman Allah s.w.t dalam surah Al-Baqarah : 30

Khalifah bukan hanya beerti raja atau pemimpin negara, tetapi semua kita manusia ciptaan Allah merupakan khalifah apabila kita melaksanakan tugas yang telah diberikan kepada kita oleh Allah termasuk tugas sebagai seorang isteri, ibu, jiran, pekerja, ahli keluarga dan ahli masyarakat dengan landasan atau panduan yang Allah tetapkan yang berteraskan IHSAN, berprinsipkan RUKUN IMAN dan melaksanakan RUKUN ISLAM.

Sesungguhnya sahabat2 yang sedang mencari hakikat siapa kita dan apa erti kehidupan ini, tujuan apa yang kita lakukan adalah kerana Allah s.w.t semata2, mengharapkan balasan dari Yang Maha Kaya. Sekiranya kita melayan suami, kita sesungguhnya melakukannya kerana Allah, kerana taat kepadanya dan tanda pengabdian kita kepadaNya.

Kita sesungguhnya bukan melayan suami demi untuk mendapat balasan dari suami, bukan kerana suami. Sekiranya apa yang kita lakukan kerana suami dan mengharapkan balasan suami, tentulah kita akan kecewa kerana suami tidak mampu memberikan semua itu kepada kita, suami kita tidak punya apa kecuali apa yang dipinjamkan oleh Allah, hatta cinta, kasih, wang ringgit dan harta, bukan milik suami, tetapi sesungguhnya semuanya itu milik Allah Yang Maha Kaya. Tetapi sekiranya kita melayan suami kerana Allah dan untuk Allah semata2, Allah yang Maha Memiliki dan Kaya lagi Maha Pengasih akan mengurniakan kita kasih sayang dan harta benda serta ketenangan dan kebahagiaan melalui suami dan orang2 disekeliling kita.

Sedarlah!! sahabat2, adik2 dan anak2, kebaikan, kasihsayang dan harta yang kita perolehi dari suami, rakan2, majikan dan sesiapa sahaja dari kalangan makhluq adalah datangnya dari Allah Yang Maha Pemberi. Sesungguhnya semua itu bukan datang dari manusia kerana manusia itu lemah dan tidak punya apa, asal dari tanah yang hina.

Nah! insan2 yang mencari, jawapannya telah dijumpai. Pasti jiwamu mengatakan ya.. aku ini khalifah Allah, ya.. semua yang aku kecapi ini adalah anugerah Allah, bukan anugerah manusia, jiwa pasti berkata "ALHAMDULILLAH" terima kasih Ya Allah dan jiwa pasti ingin terus sujud kepada Yang Maha Pengasih yang selama ini dilupakan, dilalaikan dan tidak diendahkan.

Manusia yang menjadi perantara itu yang dipuja2 dan dipuji2 dan diminta2, namun kecewa demi kecewa. Jiwa merasa sakit dan tertekan kerana bukan itu yang jiwa kehendaki, jiwa ingin mengucapkan terima kasih kepada Pemberi yang sebenarnya.

Alhamdulillah, semoga dengan kefahaman dan kesedaran ini insan2 sekalian dapat merasakan ketenangan jiwa yang tidak pernah dirasakan selama ini. Saya ingin mengajak insan2 yang dhaif dan lemah bersama2 saya yang juga sangat dhaif dan lemah agar lihatlah dengan MATA HATI, janganlah hanya melihat apa yang nampak dimata kepala, tetapi lihatlah makna sebenar, hakikat sesuatu dengan memikirkan, merenung dan memohon petunjuk dan hidayah Allah.

Kita berjumpa lagi insyaAllah di lain ruangan, saya perlu meneruskan kerja2 khalifah yang diamanah Allah..
Wassalam.

Untuk apa kita dicipta didunia ini?

Assalamualaikum insan2 yang sedang mencari kedamaian..

Berjumpa kembali di ruangan blog wanita3i. Alhamdulillah saya doakan semuanya sudah sedikit sebanyak mula mendapat damai di hati apabila kita mula mengerta asal usul kita.

Sekarang persoalan ke2 yang harus kita dapat jawapannya iaitu untuk apa kita wujud didunia ini?

~Sekiranya kita seorang isteri, apabila kita sudah menjalankan tanggungjawab dirumah seperti memasak, membasuh, menjaga anak, melayan suami setiap hari, adalah kita mengecapi kebahagiaan?

~Sedarlah insan2 sekalian, berapa ramai di luar sana yang menderita walaupun sudah melaksanakan tugas2 seorang isteri dan ibu. Ketika kita melayan suami dengan sepenuh jiwa raga, tetapi sebaliknya mendapat cemuhan, tidak menghargai, pandangan kita tidak diendahkan, nilai diri seorang isteri ibarat dipijak2 sehingga ada sesetengah isteri merasakan dirinya seperti hamba kepada suami, tiada hak untuk berbicara, mengeluarkan pandangan. Apabila kita dilayan sebegini, adakah kita bahagia? Ketika anak2 tidak mendengar kata, meninggikan suara, melakukan maksiat di depan mata, adakah kita bahagia?

~Sekiranya kita seorang pekerja, apabila kita melangkah tangga2 kerja kita, dapatkah kebahagiaan itu? ketika kita menjadi orang bawahan, bos selalu memeningkan kepala, ketika kita menjadi bos, orang bawahan sering memeningkan kepala bukan.. Jadi sahabat2 dimanakah kebahagiaan itu sebenar? Adakah kita diwujudkan di dunia ini hanya untuk menerima kesakitan, penderitaan2 yang tidak pernah habis ini?

Tentulah tidak, Allah itu Maha Penyayang, Maha Adil dan Maha Bijaksana.. Dia tidak menjadikan manusia hanya untuk menjadi isteri, ibu, pekerja semata2 dan hidup di dalam penderitaan selama2nya. Ada tugas yang sangat penting yang perlu ditunaikan iaitu seperti diterangkan Allah didalam Surah Ad-zariyat: 56 yang bermaksud " Tidak Aku jadikan Jin dan Manusia kecuali untuk beribadah dan mengabdikan diri kepadaKu".

Renunglah insan2 sekalian.. Nah! ketika kau mendapat jawapan ini, adakah jiwamu merasa tenang. Oh rupanya inilah dia tugas mu yang sebenar. Jiwamu pasti tenang ketika kau sedar tujuan sebenar kehidupan ini.

Kita sambung lagi selepas ini insya Allah...