~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Friday, December 5, 2008

Tips Menjadi anak cemerlang (17)


Bagaimana Diriku Menggapai Kecemerlangan Hidup


Diriku sedar, diriku hanyalah seorang hamba kepada Yang Maha Esa dan Khalifah kepada yang Maha Agung, Maha Kaya dan Maha Bijaksana. Kebijaksanaan, kecerdasan dan Yang Maha Perancang itu adalah Miliknya Ya Baari’ Yang Maha Perancang, Ya Musowwir Yang Maha Kreatif, Ya Alim Yang Maha Berilmu, Ya Hakim ya Maha Bijaksana dan Ya Rashid Yang Maha Cerdas.

Diriku sedar pada diri setiap manusia yang berjaya itu, ada kurniaan Allah dari sifat Ya Baari’Nya. Ya AlimNya, Ya HakimNya dan Ya RasyidNya. Sesungguhnya kehebatan seseorang itu bukanlah milik dirinya, tetapi milik Allah semuanya dan Dia mengurniakan kepada sesiapa yang dia mahu dan Dia jua boleh mengambilnya pada bila-bila yang Dia mahu.

Oleh itu diriku akan sentiasa bermohon kepadaNya agar diberikanku sedikit ilmuNya, kebijaksaanNya dan kecerdasanNya, sifat perancangNya dan sifat kreatifNya agar diriku mampu mencipta idea dan perkara baru dalam hidup ini bagi berbakti kepadaNya dan kepada manusia seluruhnya.

Diriku juga akan terus bergantung kepada Ya Haadi yang sentiasa memberi petunjuk kepada diriku jalan terbaik dan Ya Ba’its yang sentiasa membakar semangatku agar diriku mampu mengharungi cabaran kehidupan bagi menempa kejayaan dan kecemerlangan. Dan sudah tentu diriku akan sentiasa mendampingi Ya Aziz agar semangatku sentiasa kuat, ya Matin agar jiwaku sentiasa teguh.