~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Thursday, December 17, 2009

MEWUJUDKAN KEBAHAGIAAN KELUARGA MELALUI PENGHAYATAN ASMA’UL HUSNA (2)2) Tips Mengalirkan Kasihsayang kepada anak-anak

Fitrah anak-anak perlukan kasihsayang, daripada bayi yang baru dilahirkan hinggalah kepada anak-anak yang dewasa. Seorang ibu yang bijak harus membahagikan masa dengan seimbang untuk mengalirkan kasihsayang kepada anak-anak samada yang kecil atau yang sudah meningkat dewasa. Anak-anak kecil lebih memerlukan sentuhan fizikal sedangkan anak yang besar memerlukan sentuhan rohani dan minda. Seorang ibu harus meluangkan masa bermain-main dengan anak-anak kecil dan bagi anak-anak yang sedang meningkat dewasa, banyak masa perlu diluangkan untuk memberikan nasihat dan pendapat, bertukar-tukar fikiran, menunjukkan jalan keluar kepada masalah mereka dan seterusnya membantu dan membimbing mereka dalam segala masalah hidup mereka. Tugas penting seorang ibu adalah mengajarkan kepada anaknya tentang Allah s.w.t. Contoh nasihat Luqman kepada anaknya:3) Tips Bermohon kepada Allah Ya Rahman Ya Rahim (Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang)
Sesungguhnya Allahlah sumber kasihsayang yang terdapat pada manusia. Allah Ya Rahman Ya Rahim mampu mengalirkan kasihsayang antara ahli keluarga. Firman Allah s.w.t:

Diantara permohonan yang boleh diajukan kepada Allah untuk mendapatkan kasihsayang ialah:
“Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Alirkan kasihsayangMu buat kami sekeluarga agar dengan kasihsayangMu kami mampu hormati menghormati, nasihat menasihati, bantu membantu, harga menghargai, bertolak ansur dan tolong menolong sesama kami. Sesungguhnya kasihsayang itu milikMu dan Engkau berhak menanamkannya kedalam hati sesiapa yang Engkau kehendaki.”

Penutup


Semoga dengan beberapa tips diatas, dapat memberikan sedikit panduan kepada wanita Malaysia dalam menghadapi kemelut masalah social hari ini yang dilanda dengan masalah perceraian dan gejala sosial di kalangan anak-anak.