~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Monday, October 20, 2008

Tips menjadi anak cemerlang (3)


Siapakah Ayahku?


Ayahku yang ku hormati, sesungguhnya ayah diciptakan oleh Ya Razak Yang Maha Memberi Rezeki, Ya Ghoniy Yang maha Kaya, Ya Mughni Ya Maha Memberi Kekayaan, Ya Nafi’ Yang Maha Memberi Manafaat untuk ayah berusaha bagi mendapatkan kebaikan dan manafaat dunia ini untuk menampung kehidupan keluarga kita agar dengan kehidupan yang sejahtera dapat mewujudkan rasa aman dan bahagia bagi membolehkan kita sekeluarga mengabdikan diri kepada Ya Wahid yang Maha Esa dan kepada Ya Mutakabbir yang Maha memiliki segala kebesaran.


Ayahku sayang, dikau bersama ibu diciptakan oleh Allah Yang Maha Pencegah, Maha Melindungi dan Maha Mengawasi agar kalian boleh mencegahku daripada melakukan dosa dan mendapat kemarahan Allah Yang Maha Berkuasa dan melindungiku daripada bahaya dunia dan akhirat. Segala nasihat dan teguranmu sesungguhnya adalah nasihat dan teguran Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang yang ingin agar aku tidak tergelincir daripada jalanNya. Aku sebagai hamba kepadaNya sewajarnya mengambil segala teguran dan nasihat Allah ini sebagai panduan hidup.


Ayahku yang ku sayangi, dikau bersama-sama ibu sesungguhnya diciptakan oleh Ya Haadi, Yang Maha Memberi Petunjuk agar kau mampu memberi petunjuk, dikau diberikan ilmu oleh Ya Alim agar dapat membimbing dan mendidik anakmu ini tentang asal usulku, kenapa daku dihidupkan di dunia ini, apa tugasku di dunia ini, siapa Tuhanku, bagaimana aku sepatutnya mengabdikan diri kepadaNya, ke mana kesudahanku, apakah nilai dunia ini berbanding akhirat, rukun-rukun Iman, rukun-rukun Islam dan bagaimana berjalan diatas fitrah Allah.


Walaupun begitu ayah, ketika dikau tidak mempedulikanku, tidak lagi melindungiku, Dia Ya Hafiz Yang Maha Pelindung dan Ya Muhaimin Yang Maha Pemelihara akan tetap melindungi dan memeliharaku dengan penuh sifat Pengasih dan Penyayang kerana Dia Ya Rahman dan Ya Rahim. Aku tetap akan bergantung sepenuhnya dengan Tuhanku kerana Dia Ya Aziz Yang Maha Perkasa, Ya Qawiy Yang Maha Sempurna KekuatanNya dan Ya Matin yang Maha Kukuh KekuatanNya yang denganNya daku tidak akan kecewa dan hatiku akan sentiasa tenteram.