~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Wednesday, May 1, 2013

ALLAH AL-KHOOLIQALLAH AL-KHOOLIQ (الخالق)
YANG MAHA PENCIPTA

Allah Al-Khooliq Yang Maha Pencipta menciptakan alam semesta ini serta seluruh isi langit dan bumi tanpa    bantuan sesiapa. Dia pencipta dan pemilik mutlak ke atas segalanya. PenciptaanNya sangat sempurna, indah dan harmoni. Manusia adalah ciptaan Allah dan sebagai pencipta, Allah mengetahui keperluan manusia dan mengatur segala keperluan manusia di atas dunia ini.Untuk mencapai kesempurnaan penciptaan Ya Kholiq, manusia harus kembali kepada fitrah kesempurnaan  ciptaan yang dialirkan dengan sifat2 Allah yang Maha Hebat.

Penghayatan kepada sifat Al-Kholiq akan menjadikan manusia suka mencipta perkara dan idea baru, sentiasa membuat perubahan kearah kebaikan dan memikirkan teknik dan kaedah baru yang tidak pernah difikirkan oleh orang lain.Mereka tidak mengenal putus asa dan kecewa kerana bergantung penuh dengan Allah            Al-Kholiq, (Iaitu) orang-orang Yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan         semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! tidaklah    Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha suci engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka. (Ali Imran: 191)

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada)   kapal-kapal Yang belayar di laut Dengan membawa benda-benda Yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan Yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta ia         biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis           binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan Yang tunduk (kepada Kuasa Allah)     terapung-apung di antara langit Dengan bumi;     Sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah              kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum Yang (mahu) menggunakan akal fikiran.  (Al-Baqarah: 164)