~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Monday, March 19, 2012

Bicara hati ketika wudhu'


BICARA HATI UNTUK HADIR HATI SEMASA SOLAT

MELALUI PENGHAYATAN ASMA UL HUSNA

1.0 Pendahuluan

Panduan ini bertujuan untuk menangani masalah ketidakkusyukan didalam solat. Bicara ini adalah tambahan kepada kaedah-kaedah lain yang diterangkan di dalam pelbagai buku dan kuliah berkaitan dengan hadir hati di dalam solat. Semoga mendapat manafaat daripada sedikit ilmu dari Ya Alim Yang Maha Berilmu.

2.0 WUDUK - Membersihkan Jiwa Sebelum Mengadap Ya Quddus Yang Maha Suci dan Ya Jalil Yang Maha Jernih Melalui Wuduk.

2.1 Membasuh Tangan

Ya Allah Ya Quddus, Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Suci dan Ya Jalil, sesungguhmya Engkaulah Yang Maha Jernih, sucikanlah dosa-dosa yang dilakukan oleh tanganku (mengambil hak orang lain tanpa ku sedari, memukul orang yang tidak bersalah, terlebih menulis tuntutan, mengambil barang-barang yang haram kerana mengikut nafsuku). Sesungguhnya hanya Engkau Ya Quddus Ya Jalil yang mampu mensucikan dosa-dosa yang melekat ditanganku ini dan menjernihkan jiwaku, daku memohon kepada mu bersihkan, sucikanlah dan jernihkan Ya Allah Ya Quddus Ya Jalil agar daku mampu mengadapmu dalam keadaaan jiwa yang bersih.

2.2 Membasuh Mulut

Ya Allah Ya Quddus, Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Suci dan Ya Jalil, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Jernih, sucikanlah dosa-dosa yang dilakukan oleh mulutku (memakan yang haram, mengumpat orang, menfitnah orang, bercakap dusta, mengadu domba, bercakap kasar, merendahkan orang, menghina orang samada yang daku sedar atau tidak). Sesungguhnya hanya Engkau Ya Quddus yang mampu mensucikan dosa-dosa yang melekat dimulutku ini, daku memohon kepada mu bersihkan, sucikanlah dan jernihkan Ya Allah Ya Quddus agar daku mampu mengadapmu dalam keadaaan jiwa yang bersih.

2.3 Membasuh Muka

Ya Allah Ya Quddus, Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Suci dan Ya Jalil, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Jernih sucikanlah dosa-dosa yang dilakukan oleh mukaku kerana seringkali daku menghadap dan menyembah hawa nafsuku selain daripadaMu, sucikanlah dosa-dosa yang dilakukan oleh mataku yang seringkali melihat perkara-perkara yang haram samada sedar atau tidak. Sesungguhnya hanya Engkau Ya Quddus yang mampu mensucikan dosa-dosa yang melekat dimuka dan mataku ini, daku memohon kepada mu bersihkan, sucikanlah dan jernihkan Ya Allah Ya Quddus Ya Jalil agar daku mampu mengadapmu dalam keadaaan jiwa yang bersih.