~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Monday, March 8, 2010

Mewujudkan Kebahagiaan keluarga melalui penghayatan Asmaul Husna (16)


MEMBUKA KEKUSUTAN DAN KESEMPITAN HIDUP DENGAN BANTUAN ALLAH YA FATAH


Wanita yang disayangi,
Kehidupan ini penuh dengan ujian samada ujian kesenangan atau ujian kemiskinan.

Ini mengingatkan manusia tentang ujian itu ada yang berbentuk kesenangan dan ada yang berbentuk kesempitan dan kemiskinan. Ketika diuji dengan kesenanangan, hendaklah seseorang itu jangan lupa mengucapkan syukur kepada Allah Ya Wahhab Ya Razaq Ya Rahman Ya Rahim iaitu Dia Yang Maha Memberi Pertolongan, Yang Maha Memberi Rezeki, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Begitu juga ketika dalam kesusahan, kemiskinan dan kesempitan, masih ada harapan daripada Allah Ya Fatah Yang Maha Membuka Jalan, Yang Maha Membuka Kekusutan, Yang Maha Membuka jalan penyelesaian kepada segala masalah. Sentiasalah menadah tangan memohon kepada Allah Ya Fatah agar dibukakan pintu penyelesaian dan pintu kelapangan serta pintu rezeki kepada kita. Dan ingatlah Allah Ya Mujib Yang Maha Mengabul doa tidak pernah mengsia-siakan permohonan dan rintihan hamba2Nya yang memohon dan merintih.


Wanita yang dikasihi,
Marilah kita merenungi bahawa kemiskinan dan kesempitan yang kita lalui merupakan ujian sementara yang mana Allah ingin mengetahui siapakah diantara hambaNya yang beriman dan sabar dalam menanggung ujianNya. Sesungguhnya kesempitan yang paling dahsyat adalah ketika Allah melemparkan hamba2Nya yang derhaka ke nerakaNya yang penuh dengan azab dan siksa.


Kita mohon dijauhi kesempitan api neraka yang amat dahsyat itu. Semoga Allah melapangkan kita di akhirat kelak dengan ganjaran syurgaNya Yang Nikmatnya tidak mampu dibayangkan oleh aqal fikiran. Kita juga perlu merenungi selain daripada kesempitan hidup, ada lagi kesempitan yang amat merugikan.


Wanita yang disayangi,
Sesungguhnya kelapangan rezeki yang paling baik adalah syurga di akhirat kelak kerana ianya merupakan nikmat yang teramat hebat dan kekal abadi, sedangkan nikmat dunia ini terlalu sedikit dan tidak kekal, semuanya akan musnah dan ditinggalkan.


Wanita yang dihormati,
Dalam kita menerima dan menikmati rezeki Allah juga, hendaklah kita jangan lupa dan kikir mengeluarkan sebahagian untuk disedekahkan kepada golongan yang memerlukan temasuk fakir miskin, anak yatim, jihad fil sabilillah dan sebagainya tanda rasa syukur. Firman Allah s.w.t:

Wanita yang dikasihi,
Marilah kita sentiasa menadah tangan mengharapkan mengharapkan Allah Ya Fatah membuka jalan hidup menuju kepadaNya, membuka jalan agar kebaikan dan kemuliaan Allah dapat masuk dan mengalir ke dalam jiwa serta membuka jalan penyelesaian kepada seluruh masalah kehidupan. Beberapa tips bergantung kepada Allah Ya Fatah:
1) Sebutlah nama Allah Ya Fatah sebanyak-banyaknya sambil berbicara dengan Allah Ya fatah:
“Ya Allah Ya Fatah, Engkaulah sesungguhnya yang Maha Membuka, daku ini hambaMu yang mengharapkan pertolonganMu dan ingin mendekatkan diri kepadaMu. Daku memohon kepadaMu agar Dikau buka jalan meuju kepadaMu, hanya ketika Engkau membuka jalanMu Ya Fatah, barulah daku mampu melihat dan melaluinya, sekiranya Engkau menutup pintu jalan menujuMu, tentulah daku tidak mampu untuk mendekatiMu dan sekiranya Engkau menjauhi dariku tentulah hidupku dalam keadaan yang sukar dan tidak berdaya. Bukakanlah jalan menuju kepadaMu dan tunjukilah dan sinarilah jalan itu Allah Ya Haadi agar daku mampu melaluinya dengan mudah untuk sampai dekat kepadaMu.”

2) Sebutlah nama Allah Ya Fatah sebanyak-banyaknya sambil berbicara dengan Allah Ya fatah:
“Ya Allah Ya Fatah Yang Maha Membuka, bukakanlah pintu hatiku agar kebaikanMu Ya Rahman Yang Maha Pemurah, Ya Rahim Yang Maha Penyayang, Ya Barr Yang Maha Baik dan KemuliaanMu Ya Majid Yang Maha Mulia, Ya Karim Yang Maha Mulia dan Ya Dzal Jalalil Walikram Yang Maha Mempunyai Kemuliaan dan Kebesaran mampu masuk dan mengalir ke dalam jiwa ini sehingga jiwa ini mampu melihat akan kebesaran dan kekuasaanMu dan mampu merasa kasih sayangMu yang sangat hebat, tidak tergambar oleh fikiran manusia itu dan seterusnya daku mampu mengalirkan kebaikan dan kemuliaanMu ini kepada manusia lain sebagai memunaikan tugas dan amanah khalifah di atas muka bumi ini.”


3) Sebutlah nama Allah Ya Fatah sebanyak-banyaknya sambil berbicara dengan Allah Ya fatah:
“Ya Allah Ya Fatah Yang Maha Membuka, bukakanlah jalan penyelesaian kepada masalah hidupku ini yang penuh dengan ujianMu yang sememangnya Engkau bentangkan kepadaku demi mengujiku samada daku ini benar2 taat dan beriman kepadaMu. Ya Allah, daku ini tidak mampu, sangat lemah dan tidak berdaya dan sudah buntu untuk keluar daripada masalah hidupku ini, oleh itu tiada siapa lagi yang daku harapkan selain dariMu Allah Ya Fatah yang Maha Membuka Jalan Keluar dari segala masalah hidupku, daku memohon kepadaMu Ya Fatah, bukakanlah keluar bagiku agar daku mampu meneruskan hidup di dunia ini sebagai hambaMu dan khalifahMu.”


4) Mohonlah berulang-ulang dengan diiringi solat dan sabar. Sesungguhnya Allah membuka jalan mengikut cara dan waktu yang sesuai yang hanya Allah yang menentukan dan mengetahuinya kerana Dia lebih tahu yang terbaik buat hambaNya. Jangan sesekali putus asa, teruskan memohon sambil membuat kebaikan dan perintahNya dengan hati yang ikhlas dan sabar.


5) Kemudian, renungi setiap pembukaan yang dibukakan oleh Allah ya Fatah samada melalui diri kita sendiri atau melalui orang lain yang menjadi wakil Allah Ya Fatah. Jalanilah jalan yang dibuka itu bersungguh-sungguh juga dengan pertolonganNya dan syukuri setiap pembukaanNya walaupun tidak sepertimana yang kita harap dan gambarkan. Setiap pembukaanNya sudah pasti ada kebaikan dan hikmah untuk diri kita.


Wanita yang dihormati,
Sesungguhnya bergantung kepada Allah Ya Fatah Yang Maha Membuka ketika semua jalan sudah tertutup adalah lebih utama dan lebih baik dari meminta-minta dengan makhluq yang juga merupakan hamba seperti kita yang sama-sama bergantung kepada Allah jua. Sekiranya bantuan datang dari seseorang tanpa diminta-minta, itulah bantuan dan pembukaan jalan yang dbuka oleh Allah Ya Fatah Yang Maha membuka jalan. Jangan lupa kunci menjadi seorang hamba terletak pada rasa redha dan syukur kepada Tuhan yang Maha menciptakan dan Maha memberi, yang akhirnya membuat jiwa merasa cukup dan merasa kaya kerana rasa bahagia yang dialirkan Allah ke dalam jiwa kita.