~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Tuesday, September 2, 2008

Apakah Persiapan Allah kepada Manusia Untuk Melaksanakan tugas khalifah?

Assalamualaikum sahabat2, anak2 dan adik2. Semoga kuatkan azam untuk memenuhkan bakul dengan pahala dan redha Allah sepanjang bulan yang mulia ini.

Saya ingin menyambung bicara tentang apakah persiapan Allah kepada manusia agar manusia mampu melaksanakan amanah khalifah di mukabumi ini. Manusia sesungguhnya adalah hamba yang tidak mempunyai apa2 pun. Allah lah yang mengurniakan dengan mengilhamkan kepada jiwa jalan ketaqwaan. Jalan ketaqwaan itu adalah sedikit sifat2 Asma ul Husna Allah agar manusia dapat melakukan kebaikan di dunia ini. Sesungguhnya manusia diilhamkan oleh Allah dengan sifat Ar-Rahman (Pengasih) dan Ar-RahimNya (Penyayang) kepada seorang ibu yang memberi kasih sayang Allah itu pula kepada anak2. Oleh itu Allahlah yang layak dibalas dan dipuji sesungguhnya atas kasihsayang itu, bukan ibu kerana kasihsayang itu bukan milik ibu tetapi milik Allah, dan ibu menggunakan amanah itu untuk menjalankan tugas khalifah yang diamanahkan iaitu menjaga dan memelihara anak2nya. Begitu juga Allah memberikan sifat Ar-RazakNya kepada majikan2 yang memberikannya pula kepada pekerja2nya dalam bentuk gaji. Sesungguhnya majikan itu telah menzahirkan sifat Ar-Razak (Pemberi Rezeki) Allah. dan sesungguhnya gaji itu datangnya dari Allah dan Allahlah yang selayaknya disyukuri dan diucapkan terima kasih, bukan majikan. Majikan hanya mengutip pahala2 dariNya dengan memberikan gaji kepada pekerjanya. Begitu juga ilmu yang diberikan guru adalah sifat Al-Alim Allah, Yang Maha Berilmu, bukan ilmu yang berasal dari guru sesungguhnya. Oleh itu siapa yang harus kita syukuri dan ucapkan terima kasih? Tentulah pemilik ilmu itu bukan! Iaitu Allah Ya Alim.
Begitulah kita melihat dengan mata hati apa yang diberikan oleh manusia disekeliling kita yang merupakan hamba dan khalifah Allah Yang Maha Adzim (Agung). Tidak sedikitpun datangnya dari manusia, tetapi semua milik Allah. Pemberian sifat dan anugerah Allah ini adalah amanah untuk melakukan kebaikan sesama manusia, bukan untuk menjadi milik sendiri, bukan untuk kepentingan diri sendiri, bukan untuk bermewah2an dan bukan untuk dibazirkan dan disia-siakan. Setiap amanah hatta tubuhbadan kita juga akan ditanya oleh PemilikNya Ya Malik bagaimana ianya digunakan untuk mengutip pahala2 dan redha ALlah yang sesungguhnya Maha Pemurah.
Namun tidak semua manusia mampu melihat bahawa didalam dirinya terdapat sifat2 Allah yang dipinjamkan Allah untuk menguruskan alam ini, sepertimana Allah meminjamkan sifat An-Nur kepada matahari untuk memberi cahaya kepada manusia. Begitulah ALlah memberi sifat2 seperti Al-Adl (Adil), Al-Mukmin (Jujur), Al-Muhaimin (Memelihara/Menjaga), Al-Khaliq (Merekacipta), Al-Baari (Merancang), Al-Musowwir (Kreatif) dan lain2 lagi yang terdapat dalam 99 sifat dan nama Asma ul Husna Allah.

Renung-renunglah sahabat2, siapa kita? Apa yang dimiliki oleh kita ini milik siapa? Untuk apa Allah memberinya? Tanya suara hati, dimana sifat jujur, sifat adil, sifat tegas, sifat lembut, sifat pemaaf, sifat perkasa, sifat kreatif yang dipinjamkan Allah kepadamu..
Jika tidak mampu melihat dan merasa, mohonlah dengan Allah Yang Maha Pemberi (Ya Wahhab).

Sekian dulu buat coretan hati kali ini.Semoga beroleh damai dijiwa...
Wassalam