~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Tuesday, June 23, 2009

Konsert Antara Dunia 2009 (KAD`09)

Para peminat dan penyokong industri nasyid kini berpeluang menikmati persembahan mega nasyid yang memukau apabila empat buah gabungan kumpulan nasyid gergasi tempatan dan antarabangsa bertembung dalam sebuah konsert yang paling menggegarkan pada tahun ini dalam Konsert Antara Dunia ’09 (KAD’09). Dengan menampilkan ‘otai-otai’ nasyid seperti Rabbani (Malaysia), Hijjaz (Malaysia), Raihan (Malaysia) dan Shoutul Harokah (Indonesia), konsert mega tersebut bakal berlangsung pada 1 Ogos 2009 iaitu pada hari Sabtu, dari pukul 8.30 malam hingga 11 malam, bertempat di Stadium Melawati Shah Alam.

KAD ’09 berkonsepkan laluan kehidupan manusia melalui lima dunia (alam) iaitu roh, rahim, dunya, barzakh dan akhirat. Kelima-limanya dunia tersebut diadun dalam satu persembahan yang cukup menarik menerusi lagu-lagu nasyid, audio dan tayangan video, pentomin dan lain-lain lagi. Sudah pasti ia akan menghadirkan rasa bertuhan serta menyedarkan diri betapa dunia ini terlalu panjang untuk ditempuh dan kini kita berada di tengah-tengah persinggahan perjalanan antara dunia dan kita bakal meneruskan perjalanan tersebut pada bila-bila masa sahaja. Oleh itu, secara tidak langsung, persoalan dari mana manusia datang, apa tujuannya hidup dan bernafas di atas muka bumi dan ke mana manusia itu seterusnya, akan terungkai sedikit demi sedikit, memperlihatkan hikmah Allah dalam surah Adz-Dzaariyaat ayat 56.

Tiket boleh didapati serendah RM 5 bagi kanak-kanak berumur 12 tahun dan ke bawah, RM 10 untuk remaja dan mahasiswa Institut Pengajian Tinggi, dan RM 100 untuk pakej keluarga vip iaitu 2 orang masing-masing ibu dan bapa serta 4 orang anak. Tiket boleh didapati daripada sesi-sesi roadshow promoter KAD ’09, wakil-wakil GAMIS di setiap IPT, wakil-wakil GAMIS di setiap zon dan pejabat Rabbani Production (M) Sdn. Bhd. Anda juga boleh mendapatkan tiket di kaunter terbuka berdekatan pintu masuk Stadium Tertutup Melawati Shah Alam pada 31 Julai dan pada hari konsert iaitu 1 Ogos bermula jam 10 pagi-7 malam.

Pengarah Eksekutif Rabbani Production (M) Sdn. Bhd., Encik Azadan apabila diminta mengulas tentang konsert yang bakal berlangsung ini menyatakan bahawa beliau sangat berbesar hati apabila dapat menjalinkan gergasi-gergasi kumpulan nasyid tempatan dan antarabangsa dalam satu konsert yang boleh dikatakan gilang gemilang ini. Beliau juga mengucapkan tahniah kepada penganjur utama KAD ’09 iaitu Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) kerana bertungkus lumus setiap hari selama 3 bulan bagi menjayakan konsert tersebut sekaligus memartabatkan industri nasyid tanah air dan antarabangsa.

Pengurus kumpulan Shoutul Harakah dari Indonesia apabila dihubungi untuk mendapatkan ulasannya pula melahirkan rasa bersyukur yang tidak terhingga kerana berpeluang mengadakan konsert di Malaysia, sebuah negara yang makin maju dan berkembang dengan kebudayaan Islamnya. Beliau berharap konsert ini akan mewujudkan hubungan yang lebih sihat dalam industri nasyid Malaysia dan Indonesia khususnya dan antarabangsa umumnya.

Justeru, pihak penganjur dengan berbesar hati menjemput seluruh pencinta dan penggemar nasyid seluruh negara untuk hadir menjayakan KAD ’09 yang julung-julung kali diadakan di Malaysia ini. Semoga dengan kehadiran para pencinta dan penggemar nasyid akan mengangkat martabat serta menyemarakkan lagi industri nasyid tempatan dan antarabangsa di mata masyarakat.

(untuk maklumat lanjut, layari gamisconcert.blogspot.com)

thanks to: http://www.nurulimanz.blogspot.com/