~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Friday, August 29, 2008

DOA MUNAJAT RAMADHAN

Sahabatku, adik2 ku dan anak2 ku.. Semperna Ramadhan yang melambai umpama lambaian kasih Allah Yang Maha Pengasih khusus bagi hambaNya yang ingin bersungguh2 mendekatkan diri kepada Yang Maha Agong dan Maha Suci.. inilah munajat ramadhan semoga jiwa2 yang membaca akan mencapai tenang dan damai..

DOA MUNAJAT RAMADHAN
(Rintihan Jiwa yang tergelincir)

Segala puji bagi Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Ya Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang lagi Maha Pengampun, ampunilah dosa2ku selama ini, ketelanjuranku selama ini, kesilapanku samada yang aku sedar atau tidak, kejahilan dan keengkaranku ya Allah. Ya Allah, aku sedar aku hanyalah hambaMu dan khalifahMu didunia ini ya Allah.

Sesungguhnya apa yang ada pada diriku ini adalah milikMu ya Allah, Kau hanya pinjamkan dan amanahkan kepada aku untuk membolehkan aku mengabdikan diri kepadaMu dan melaksanakan amanah khalifahMu di dunia ini. Ampunilah aku atas kelalaianku selama ini ya Allah. Ya Allah, aku ingin kembali kepada fitrah kejadianku sebagai hambaMu ya Allah, hamba kepada Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Kaya, Maha Pemberi dan Maha Adil.

Ya Allah. Aku sedar selama ini jiwaku tergelincir dari landasan fitrah kejadianku yang Engkau ciptakanku ya Allah. Ampunilah aku kerana tidak mampu menahan diriku dan nafsuku daripada tetap berada di jalanMu. Sesungguhnya aku sering kalah, aku sering lemah dan gagal dalam perjuanganku melawan nafsuku dan aku sering tidak mampu untuk kembali kepada diriku yang sebenarnya.

Ya Allah, lemahnya jiwaku, lemahnya imanku, jiwa ini ingin melakukan kebaikan dan mengabdikan diri kepadaMu tapi jiwaku tiada daya ya Allah, terlalu rapuh, sangat mudah lupa dan lalai dengan cubaan dunia yang sementara yang akan aku tinggalkan ya Allah

Ya Allah ya Maha Perkasa lagi Maha Kuat, bantulah aku ya Allah di bulan yang mulia ini bulan anugerahMu ya Allah kepada hamba2Mu yang ingin mencari kebahagiaan dan damai di dunia dan akhirat, untuk mencari satu kekuatan dan ketahanan jiwa agar jiwaku ini kuat dan mampu tetap berada di atas landasan dan jalanMu ya Allah. Aku merayu kepadaMu ya Ilahi Ya Rahman Ya Rahim, berikanlah aku peluang untuk membersihkan jiwaku yang selama ini aku kotori dengan dosa2, kelalaian kepadaMu, kesilapan dan keengkaran serta kesombongan kepadaMu ya Allah. Janganlah ya Allah Engkau memalingkan wajahMu dariku ya Allah, aku sesungguhnya sangat2 memerlukanMu ya Allah. Jiwa ini ingin kembali sujud kepadaMu ya Allah, yang menciptakanKu dan mengasihiku selama ini.

Ya Allah, Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Suci, aku seringkali membaca ‘Laailaha illallah’ yang membawa erti ‘Tiada Tuhan Yang Layak di Sembah Melainkan Engkau Ya Allah’, namun aku sedar ianya hanya di bibir mulutku sahaja, ianya tidak mampu ku ucapkan dengan hatiku kerana sesungguhnya dalam hatiku ini masih banyak lagi tuhan2 lain selain Engkau Ya Allah.

Aku selama ini bertuhankan nafsuku kerana aku lebih menurutkan nafsuku daripadaMu ya Allah, ampunkan aku ya Allah. Selama ini aku bertuhankan dunia, wangringgit dan hartabenda ya Allah dan seringkali aku mengabaikan perintahMu dan melanggar laranganMu ya Allah. Aku juga ya Allah lebih mengutamakan kata-kata manusia, kehendak manusia, makhluq ciptaanMu jua ya Allah dan tidak mengutamakan Engkau ya Allah. Ampunilah, ampunilah, ampunilah ya Allah segala dosa2 aku selama ini kerana bertuhankan lain daripadaMu ya Allah.

Ya Allah, kuatkanlah jiwaku ini bersama puasa yang akan ku lalui agar kekuatan jiwa ini mampu memerdekakan jiwaku daripada menjadi hamba kepada dunia, manusia dan nafsu ya Allah.

Wassalam
Berjumpa lagi dilain ruangan insya Allah.

DOA MUNAJAT KEMERDEKAAN JIWA

Assalamualaikum insan2 yang ingin merdeka jiwa..
Ruangan masa yang diberikan Allah hari ini ingin saya mencoretkan sejenak sedikit doa munajat semoga kita mendapat hidayah dan pertolongan Allah Yang Maha Penolong...

DOA MUNAJAT KEMERDEKAAN JIWA
(Rintihan Jiwa yang Terpenjara)

Segala puji bagi Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Ya Allah, Ya Malik, Tuhan Yang Maha Memiliki segala apa yang ada di antara langit dan bumi, hatta diriku, diri suami/isteriku, diri anak2ku, diri ibubapaku, diri kawan2ku dan diri jiran tetanggaku, aku sedar ya Allah, aku hanya ciptaanMu, yang Kau ciptakan dari tanah yang hina dan kemudian kau pinjamkan kepadaku ilmuMu, hartaMu, wang ringgitMu, rumahMu, keretaMu serta suamu/isteri, anak2, kawan2 yang semuanya adalah ciptaanMu sebagai amanah dan pinjaman kepada aku agar aku dapat mengabdikan diri kepadaMu dan juga melaksanakan amanah KhalifahMu di dunia ini.

Ampunilah aku kerana selama ini sering lupa asal usulku ya Allah, aku lupa aku dicipta dari tanah dan tiada apa2 kecuali apa yang diamanah dan dianugerahkan olehMu ya Allah. Ampunilah aku ya Allah kerana aku sering mengaku semuanya itu hakku, sedangkan semuanya itu hakMu semata-mata ya Allah.

Ya ALLAH, Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Suci, aku seringkali membaca ‘Laailaha illallah’ yang membawa erti ‘Tiada Tuhan Yang Layak di Sembah Melainkan Engkau Ya Allah’, namun aku sedar ianya hanya di bibir mulutku sahaja, ianya tidak mampu ku ucapkan dengan hatiku kerana sesungguhnya dalam hatiku ini masih banyak lagi tuhan2 lain selain Engkau Ya Allah.

Aku selama ini bertuhankan nafsuku kerana aku lebih menurutkan nafsuku daripadaMu ya Allah, ampunkan aku ya Allah. Selama ini aku bertuhankan dunia, wangringgit dan hartabenda ya Allah dan seringkali aku mengabaikan perintahMu dan melanggar laranganMu ya Allah. Aku juga ya Allah lebih mengutamakan kata-kata manusia, kehendak manusia, makhluq ciptaanMu jua ya Allah dan tidak mengutamakan Engkau ya Allah.

Ampunilah, ampunilah, ampunilah ya Allah segala dosa2 aku selama ini kerana bertuhankan lain daripadaMu ya Allah. Sesungguhnya jiwaku selama ini menjadi hamba nafsu, hamba dunia dan hamba manusia ya Allah. Jiwaku tersepit, terpenjara dan menderita kerana mengabdikan dan menghambakan diri kepada mahkluqMu yang lemah dan tidak kekal ya Allah.

Selama ini jiwaku dikurung, tidak bebas melakukan apa yang jiwaku inginkan iaitu mengabdikan diri semata-mata kepadaMu ya Allah. Aku sering melakukan sesuatu untuk manusia dan mengharapkan ganjaran dan pujian manusia, tetapi sebaliknya ya Allah aku hanya mendapat kekecewaan dan penderitaan. Sesungguhnya kasih dan cinta manusia itu tidak kekal, tidak abadi dan tidak suci.

Ya Allah, kini kami sedar cintaMu ya Allah Ya Waddud, Allah Yang Maha Pencinta, cintaMu kekal abadi, tak pernah padam dan Engkau sentiasa mengasihiku dan memeliharaku serta memberi rezeki kepadaku. Engkau sentiasa berada disampingku ketika orang lain meninggalkanku, Engkau sentiasa memberi kepadaku ketika orang lain tidak mempedulikanku, Engkau sentiasa melindungiku ketika orang lain sering menyakitiku. Ya Allah, kini jiwaku tenang dengan kesedaran dan hidayahMu ini ya Allah. Bimbinglah aku ya Allah ke jalanMu, kejalan taqwaMu ya Allah.

Ya Allah, merdekakan jiwaku daripada menjadi hamba kepada dunia, manusia dan nafsu ya Allah. Sesungguhnya jiwaku ingin kembali kepada fitrah kejadianku yang sebenar iaitu menjadi hamba kepadaMu Ya Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Pencinta. Semoga kemerdekaan jiwaku ini akan membuahkan satu kehidupan yang berlandaskan kehendakMu dan semoga jiwaku merdeka dan damai serta bahagia dunia dan akhirat.