~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Sunday, November 9, 2008

Tips menjadi anak cemerlang (7)


Siapakah Guru-guruku?


Guru-guru yang ku hormati dan kasihi, kalian diciptakan oleh Ya Alim Yang Maha Berilmu, Ya Hakim Yang Maha Bijaksana dan Ya Rasyid Yang Maha Cerdas, yang dengan sifat-sifat inilah dikau memberikanku dan mengajariku ilmu pengetahuan, kebijaksanaan dan kecerdasan agar daku dapat menjadi seorang hamba yang patuh kepada Ya Rabb dan dapat melaksanakan tugas khalifah di dunia ini yang Engkau telah tugaskan.


Guru-guru yang ku hormati dan kasihi, kalian juga dicipta oleh Ya Barr Yang Maha Baik, Ya Latif Yang Maha Lembut, Ya Halim Yang Maha Penyantun, Ya Hamid Yang Maha Terpuji Budi Pekerti, yang dengan sifat-sifat inilah kalian mampu mendidikku menjadi seorang manusia yang baik, penyantun, lemah lembut dan mempunyai akhlaq terpuji yang akan menjadikan diriku mampu hidup bersama manusia lain dengan harmoni dan sejahtera.


Guru-guruku yang dihormati dan disayangi, kalian bersama keluargaku diciptakan oleh Allah Yang Maha Pencegah, Maha Melindungi dan Maha Mengawasi diriku agar kalian boleh menegurku, melindungi dan mencegahku daripada melakukan dosa dan mendapat kemarahan Allah Yang Maha Berkuasa dan melindungiku daripada bahaya dunia dan akhirat. Segala nasihat, bimbingan dan teguran kalian sesungguhnya adalah nasihat dan teguran Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang yang ingin agar aku tidak tergelincir daripada jalanNya. Aku sebagai hamba kepadaNya sewajarnya mengambil segala teguran dan nasihat Allah ini sebagai panduan hidup.


Walaupun begitu guru-guruku, ketika dikau tidak mendidikku dengan baik, tidak lagi mengajariku dengan ajaran yang berguna dan tidak mencurahkan ilmu yang Allah kurniakan kepadaku, Dia Ya Alim, Ya Hakim dan Ya Rasyid akan tetap memberiku ilmu kerana ilmuNya terlalu banyak dan luas tidak bertepi. Ketika kalian tidak lagi menegurku, mempedulikanku, tidak lagi melindungiku, Dia Ya Hafiz Yang Maha Pelindung dan Ya Muhaimin Yang Maha Pemelihara akan tetap menegurku, melindungi dan memeliharaku. Walaupun dikau tidak lagi mengasihi dan menyayangiku serta berbuat baik denganku, Dia Dia Ya Rahman dan Ya Rahim tetap kan memberikan layanan yang istimewa buatku dengan penuh sifat Pengasih dan PenyayangNya yang begitu luas tidak bertepi. Aku tetap akan bergantung sepenuhnya dengan Tuhanku kerana Dia Ya Aziz Yang Maha Perkasa, Ya Qawiy Yang Maha Memiliki Kekuatan dan Ya Matin yang Maha Sempurna KekuatanNya yang denganNya daku tidak akan kecewa, tidak akan ditinggalkanNya dan hatiku pasti akan sentiasa tenteram.