~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Friday, November 7, 2008

Tips Menjadi anak cemerlang (6)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Siapakah Rakan-rakanku?


Rakan-rakanku sayang, kalian bersama keluargaku diciptakan oleh Allah Yang Maha Pencegah, Maha Melindungi dan Maha Mengawasi sebagai cermin diriku agar kalian boleh menegurku, melindungi dan mencegahku daripada melakukan dosa dan mendapat kemarahan Allah Yang Maha Berkuasa dan melindungiku daripada bahaya dunia dan akhirat. Segala nasihat dan teguran kalian sesungguhnya adalah nasihat dan teguran Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang yang ingin agar aku tidak tergelincir daripada jalanNya. Aku sebagai hamba kepadaNya sewajarnya mengambil segala teguran dan nasihat Allah ini sebagai panduan hidup.


Rakan-rakanku yang disayangi, kalian diciptakan oleh Ya Barr Yang Maha Baik, Ya Latif Yang Maha Lembut, Ya Halim Yang Maha Penyantun, Ya Hamid Yang Maha Terpuji Budi Pekerti, yang dengan sifat-sifat inilah kalian mampu membina diri kalian menjadi seorang rakan yang baik, penyantun, lemah lembut dan mempunyai akhlaq terpuji yang akan menjadi contoh tauladan dan panduan buat diriku.


Walaupun begitu Rakan-rakanku, ketika dikau tidak mempedulikanku, tidak lagi melindungiku, Dia Ya Hafiz Yang Maha Pelindung dan Ya Muhaimin Yang Maha Pemelihara akan tetap melindungi dan memeliharaku. Walaupun dikau tidak lagi mengasihi dan menyayangiku serta berbuat baik denganku, Dia Ya Rahman dan Ya Rahim tetap akan memberikan layanan yang istimewa buatku dengan penuh sifat Pengasih dan PenyayangNya yang begitu luas tidak bertepi. Aku tetap akan bergantung sepenuhnya dengan Tuhanku kerana Dia Ya Aziz Yang Maha Perkasa, Ya Qawiy Yang Maha Memiliki Kekuatan dan Ya Matin yang Maha Sempurna KekuatanNya yang denganNya daku tidak akan kecewa, tidak akan ditinggalkanNya dan hatiku pasti akan sentiasa tenteram.