~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Friday, September 26, 2008

Siapakah Diri Suamiku?


Assalamualaikum semua, kita sambung lagi bicara kita untuk menjadi isteri cemerlang dengan mengenal siapa suami kita..

Siapakah Diri Suamiku?

Ya Malik, Engkau Sesungguhnya Raja yang Maha Memiliki seluruh makhluq di alam ini dan suamiku adalah milikMu sepenuhnya. Dia adalah hamba kepadaMu ya Kholiq ya Malik. Dia bukan milikku ya Allah. Dia milikMu dan Engkau Ya Muqtadir Yang Maha Menentukan akan tetap menentukan urusan dan kesudahan suamiku.

Suamiku yang ku sayangi, Diriku sesungguhnya tidak memilikimu, dan tidak wajar bagiku merasa kau milikku dan merasa kau tidak akan diambil oleh Allah.

Suamiku yang ku sayangi, sesungguh kau diciptakan oleh Allah Ya Muhaimin Yang Maha Memelihara untuk mewakiliNya bagi melindungi isterimu ini. Kau diciptakan oleh Ya Haadi, Yang Maha Memberi Petunjuk agar kau mampu memberi petunjuk, memimpin dan membimbing isterimu ini kearah Jalan Allah. Kau juga diciptakan oleh Ya Mani’ yang Maha Mencegah dan Ya Roqib, yang Maha Mengawasi agar kau mampu menjaga, mengawasiku dan mencegahku daripada dosa agar diriku sentiasa taat kepada Engkau Ya Afuw Ya Maha Pemaaf.

Suamiku yang ku sayangi, sesungguhnya kau diciptakan oleh Ya Razak Yang Maha Memberi Rezeki, Ya Ghoniy Yang maha Kaya, Ya Mughni Ya Maha Memberi Kekayaan, Ya Nafi’ Yang Maha Memberi Manafaat untuk kau berusaha bagi mendapatkan kebaikan dan manafaat dunia ini untuk menampung kehidupan keluarga kita agar dengan kehidupan yang sejahtera dapat mewujudkan rasa aman dan bahagia bagi membolehkan kita sekeluarga mengabdikan diri kepada Ya Wahid yang Maha Esa dan kepada Ya Mutakabbir yang Maha memiliki segala kebesaran.

Suamiku sayang, Dia Ya Mumit yang Maha Mematikan mungkin akan mengambil nyawamu pada bila-bila masa. Dia Ya Waaliy yang Maha Mengatur segala urusan mungkin akan mengambilmu dan diserahkan kepada wanita lain dan sekiranya itu ketentuanNya yang Maha Menentukan, diriku tetap redha kepadaMu Ya Muqtadir seperti redhanya Nabi Ismail ketika ingin dikorbankan oleh ayahnya Nabi Ibrahim, kerana sesungguhnya redha kepada ketentuanMu adalah bukti kecintaan sepenuhnya kepada Engkau Ya Dzal Jalali Wal Ikram Yang Maha Memiliki Kebesaran dan Kemuliaan. Namun, diriku tidak perlu bimbang dan gusar sama sekali, kerana Engkau Ya Rahman Ya Rahim Ya Wadud sesungguhnya sentiasa ada disampingku, sentiasa mengatur urusanku dan melindungiku dengan sifat Ya Waaliy dan sifat ya MuhaiminMu.

Ya Rahman Ya Rahim, Kau mungkin mengambil suamiku daripadiriku hanya kerana ingin membuktikan kasih dan sayangMu kepada diriku, kerana diriku pasti akan menadah tangan memohon, merayu dan merintih kepadaMu Ya Hafidz yang Maha Melindungi, Ya Muhaimin ya Maha Memelihara agar membantuku dan melindungiku dan menyerahkan seluruh harapan dan pergantungan kepadaMu Ya Ghoniy Yang Maha Kaya dan diriku pasti akan memohon kepadaMu Ya Basith yang Maha Melapangkan hidup agar Engkau melapangkan hidupku. Sesungguhnya Engkau mencintai hambaMu yang menadah tangan memohon kepadaMu kerana Engkau mempunyai segala kebesaran dan kemuliaan itu.

Tetapi Ya Rahman, Ya Rahim dan Ya Wadud, diriku yakin dengan kasih sayang dan cintaMu yang melimpah ruah, Kau mampu mencurahkan sedikit cintaMu dari sifat Ya wadudMu kepada suamiku agar dia tetap menyayangiku didunia ini, walaupun diriku sudah tidak menawan lagi dimata kasarnya, kerana keindahan dan kecantikan itu sesungguhnya lahir daripada Engkau Ya Badi’ Yang Maha Mencipta Keindahan dan Ya Barr Yang Maha Baik dan Ya Halim yang Maha Penyantun. Diriku mohon kepadaMu agar kau curahkanlah sedikit sifat Badi’Mu, BarrMu dan HalimMu kepada ku agar diriku dapat mengindahkan dan menyantunkan diri dan akhlaqku disisi suamiku. Diriku memohon kepadaMu ya Hafidz dan ya Muhaimin agar dia tetap melindungiku dan tidak meninggalkanku di dunia ini. Dan diriku yakin, kau Ya Mujib yang Maha Mengabulkan akan mengabulkan doa dan rayuan hambaMu yang lemah dan tidak berdaya ini. Sesungguhnya Engkaulah Ya Matin, tempat yang paling teguh yang diriku bergantung sepenuhnya dan Engkaulah Ya Samad, tempat meminta dan tempatku curahkan dan luahkan permintaanku didunia ini.

Kita bersambung lagi..