~Asmaul Husna~

asmaul husna Pictures, Images and Photos

Friday, February 12, 2010

Mewujudkan Kebahagiaan keluarga melalui penghayatan Asmaul Husna (9)


MENGINGATI DIRI SEBAGAI CIPTAAN ALLAH YA KHOLIQ MEMBUAT JIWA TERPELIHARA


Wanita yang dikasihi,
Sesungguhnya kita ini adalah hanya suatu ciptaan yang mana penciptanya adalah Allah Ya Kholiq Yang Maha Pencipta.

Allah mencipta manusia mengikut fitrah Allah dan tetap pada fitrah Allah ialah dengan berpegang dengan agama Islam. Dan sesungguhnya agama Islam itu sangat sesuai dengan fitrah kejadian manusia kerana manusia adalah ciptaan Allah begitu juga dengan agama Islam yang dicipta oleh Allah untuk menjadi panduan dan landasan hidup manusia di dunia ini. Dengan mengingati diri ini adalah ciptaan Allah akan melahirkan manusia berikut:


6) Taat kepada Allah yang Maha Pencipta. Manusia sebagai ciptaan tidak sewajarnya mengada-adakan perkara yang tidak sesuai dengan fitrah penciptaan kita seperti sifat marah, keras dan tidak jujur. Sifat-sifat ini tidak sesuai dengan jiwa manusia kerana jiwa manusia sesungguhnya mudah memaafkan (al-affuw), lembut (al-latif) dan jujur (al-mukmin).


7) Menginsafi bahawa Allah Ya Kholiq mencipta manusia dengan penuh kesempurnaan dan dilengkapi dengan system hidup yang sesuai dengan sifat-sifat manusia yang diciptakanNya iaitu system hidup Islam. Rukun-rukun islam iaitu shahadah, solat, puasa zakat dan haji mempunyai nilai-nilai yang sangat baik bagi manusia untuk kehidupan manusia dari semua aspek termasuk aspek jasmani, intelektual, emosi dan spiritual. Keseimbangan unsur-unsur yang ada pada manusia ini perlu diwujudkan bagi memastikan kehidupan yang tenang dan bahagia sebagaimana yang dikehendaki Allah.


8) Menginsafi bahawa Allah ya Kholiq mencipta manusia dengan penuh keindahan, kecantikan dan kasih sayang. Oleh itu kita harus menghormati, mengasihi dan mengkagumi akan setiap ciptaan Allah serta merenungi akan keindahan, kehebatan, kesempurnaan disebalik setiap ciptaan Allah Ya Kholiq.


Wanita yang disayangi sekalian,
Marilah kita merenungi diri kita sebagai ciptaan Allah yang penuh kesempurnaan dan keindahan. Lihat sahajalah wajah kita yang cantik ini, dijadikan mata, hidung, telinga dan pipi serta diletakkan dengan penuh kesempurnaan dan kesesuaian, tidak ada cacat cela sedikitpun. Renungilah system pernafasan kita, system perkumuhan kita, system peranakan kita, semuanya diciptakan oleh Allah Ya Kholiq dengan system yang lengkap dan berkait dengan satu sama lain dengan penuh teliti dan bijaksana. Sesungguhnya Dia Ya Kholiq adalah pencipta dan pereka yang Maha Hebat yang tiada tandingannya di dunia ini.


Marilah juga kita merenungi cantiknya anak-anak kita, comelnya wajah mereka, sempurnanya ciptaan Allah ini. Kitakah yang menjadikan kecantikan itu ataukah Allah Ya Kholiq? Tentulah jawapan kita Allah. Kita hanya menjadi wakil Allah Ya Kholiq mengandungkan dan melahirkan anak itu melalui rahim kita, itupun penuh dengan penjagaan dan pemeliharaan dari Dia Ya Kholiq. Dan lihatlah disekeliling kita, rumah kita, kenderaan kita, pokok-pokok di sekeliling kita, gunung-ganang , bangunan yang tersergam indah yang semuanya sesungguhnya semuanya dicipta oleh Allah Ya Kholiq. Walaupun nampak dengan mata kepala manusia yang membangunkan bangunan-bangunan yang hebat dan indah, namun lihatlah dengan mata hati sesungguhnya Allah Ya Kholiqlah yang mengurniakan ilmu dan kemahiran membangunkan ciptaan itu.


Wanita yang dihormati,
Setelah kita mampu merenungi akan setiap ciptaan Allah Ya Kholiq, sudah tentulah hati ini akan mampu tunduk, merendah diri dan merasa diri lemah, tidak hebat dan tidak berupaya. Kehebatan dan keupayaan hanyalah milik Allah. Dan setelah dicipta, Dia juga yang akan memusnahkan ciptaanNya itu kerana sememangnya apa sahaja yang bergelar makhluq ciptaan pasti akan hancur satu hari nanti. Lihatlah diri kita yang semakin tua, semakin lemah yang membuktikan bahawa tubuh kita ini akan hancur dan akhirnya kehancuran yang sepenuhnya berlaku ketika kematian kita yang mana ianya akan hancur dimakan tanah, cacing dan ulat di dalam kubur tempat bersemadinya kita setelah nyawa berpisah dengan badan. Dan itulah ketika jiwa manusia akan kembali kepada Allah untuk menghadapi hari perhitungan dan perkiraan atas setiap perbuatan kita di atas dunia ini. Allah sentiasa mengingatkan kita tentang hari kematian kita.

Kematian setiap ciptaan Allah merupakan satu kebenaran yang pasti akan berlaku. Begitu juga segala amal dihitung dan catitan itu akan diserahkan ketika di akhirat kelak untuk penentuan pembalasan. Firman Allah mengingatkan kita akan hari perhitungan Allah ya Muhsii yang Maha Menghitung.